Samisk aktivitetsdag: Viktig arena for formidling av samisk kultur


30.januar arrangeres Samisk aktivitetsdag for 5.-8. klassinger i regi av alle menighetene i Tromsø. - Det blir både lassokasting, reinsdyrkebab, bål og konkurranser, sier Silje Johnsen. - En artig og innholdsrik dag!

Flere år på rad har arrangementet, som finner sted på Sandnessund kirketomt ved Kvaløy kirke, vært en populær aktivitet, både for deltakere og frivillige:

- Vi har det artig, det er aktiviteter som passer alle og vi får være ute, sier Silje, som forteller at det ikke er en utfordring å få tak i frivillige til å lede de ulike aktivitetene, tvert imot. - Det er populært! I år har vi dyktige frivillige som kommer fra både Tromsø, Kautokeino og Finland.

Kultur og symboler
Siden det er et kirkelig arrangement, vil man kunne lære mye om samisk kultur i kirkelig sammenheng, forteller Silje, som er komité-leder for arrangementet.

- Vi ser blant annet på hvilken betydning bålet og lavvoen har. Det er interessant! Og så lærer vi litt samisk, gjennom samiske tekster i bønn og salmer. Salmene er fine og synges på en litt annen måte, tempoet er annerledes. Det er en spennende måte å synge på, smiler hun.

Samisk håndverk
Deltakerne får være med å lage doudji (samisk håndverk). - Vi bruker tradisjonelt samisk materiell og lager små komager (sko) i skinn, pusser bein fra rein og lager nøkkelringer. Det er engasjerende å få mulighet til å jobbe med skinn, bein og senetråd - og med flotte farger!

Skallekasting og reinsdyrkebab
Silje forteller at reinsdyrkebaben er overraskende god: - Det er nesten sånn at det alene kan være grunn til å delta, ler hun - Selv var jeg litt skeptisk første gang jeg smakte det, men nå kan jeg nesten ikke vente.

Har man lyst til å lære noe nytt, ha det gøy ute og gjøre noe annerledes er dette et arrangement man burde delta på, mener hun: - Det er utrolig flott sosialt, og åpent for alle som går i 5. til 8. klasse. Du trenger ikke snakke samisk, avslutter hun. - Men du har nok lært noen ord og uttrykk før dagen er over!

Tid: 30. januar kl 12 - 18
Sted: Ved Kvaløy kirke
Antrekk: Klær etter vær
Servering: Reinsdyrkebab

Påmelding på SMS til Silje: 928 43 745 Påmeldingsfrist: 20. januar

PS: Se arrangementet på Facebook 

 

Tilbake