Juleoratorium i domkirken: “Jauchzet, frohlocket”


Søndag 5. desember kl. 19 er det igjen klart for juleoratorium i Tromsø domkirke. Hvert år siden 2013 har Tromsø domkor, under ledelse av domkantor Hijoo Moon, fremført de kantate del I, II og III, som beskriver de tre første dagene i julen.

Bilde: Bach med familie

Bachs juleoratorium (Weihnachts-Oratorium, BWV 248) er ett av de mest berømte og spilte sakrale verk av Johann Sebastian Bach, og det nærmeste han kom til å skrive et oratorium. Det ble komponert mellom 1734 og 1735.

Juleevangeliet er hovedtemaet i verket, som innledes av de jublende åpningstonene i den første kantaten om Jesu fødsel. «Juleoratoriet» veksler mellom evangelistens fortelling, store korsatser, enkle koraler og praktfulle solistpartier.

(Saken fortsetter under bildet)

Solist Andreas Pehl  Foto: Magnus Mayer

-Vi er heldige at vi har fått fantastiske solister bl. a. Andreas Pehl (kontra-alt) fra Münschen og Vidar Hellkås (tenor/evangelist) fra Oslo.  Andreas Pehl er en meget etterspurt barokksanger. Han har jevnlig konsertoppdrag over hele Europa. I Norge sang han Bachs juleoraotiret i Tromsø domkirke, Bachs Johannespasjonen i Nidarosdomen og Monteverdi i Kongsberg. Dessuten har han sunget med bl. a. Berlin symfoniorkester, Gewandhaus-orkester i Leipzig, L’arpa festante, capriccio Basel, Guttekoret og Thomanerchor i Leipzig og Berliner Singakdemie m. m.

(Saken fortsetter under bildet)

Tenorsolist Vidar Hellkås (bildet) har sin musikalske utdannelse fra universitet i Oslo og Norges Musikkhøgskole. Som solist har han gjort seg bemerket innen barokkmusikken og da særlig som evangelist i Bachs pasjoner og juleoraotirum. Han har vært solist blant annet med Det Norske Opera, Det Norske Kammerorkester, Barokkanerne, Oslo Barokkorkester m. m.  Dessuten har vi med oss sangere fra Østeerike og vårt eget opprett Oratoriet-kor, sier Domkantoren.

 I virkeligheten er verket en syklus av seks kantater for den tids julefestdager (25., 26. og 27. desember, som omhandler fødselshistorien, jf. Luk. 2,1-20), nyttårsdag (omskjæringen og navngivningen, jf. Luk. 2,21), søndag etter nyttår (men likevel før 6. januar, noe som ikke er mulig hvert år) og helligtrekongersdag (6. januar, jf. Matt. 2,1-12).

Oversikt

  • Del I: «Jauchzet, frohlocket» (første juledag)
  • Del II: «Und es waren Hirten in derselben Gegend» (annen juledag)
  • Del III: «Herrscher des Himmels, erhöre das Lallen» (tredje juledag)
  • Del IV: «Fallt mit Danken, fallt mit Loben» (nyttårsdag)
  • Del V: «Ehre sei dir, Gott, gesungen» (første søndag efter nyttår)
  • Del VI: «Herr, wenn die stolzen Feinde schnauben» (helligtrekongersdag)

Åpningskoralen «Jauchzet, frohlocket» stammer direkte fra åpningskoret i lykkønskningskantate BWV 214 «Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten!» (omtrent «gi lyd, dere pauker, gi gjenlyd, trompeter!», derav bruken av pauker og trompeter), som ble skrevet i 1733 til fødselsdagen til Maria Josepha, kurfyrstinne av Sachsen og dronning av Polen.

Tallrike koraltekster stammer fra den saksiske lutherske salmedikteren Paul Gerhardt (1607-1676). Det billedrike språket i de nydiktede ariene er påvirket av pietismen.

Juleoratoriet, av alle Bachs større verk, er det mest populære og mest oppførte.

Nå er billettsalget i gang! -Det blir ingen jul uten juleoratoriet!
Alle er hjertelig velkommen!

Info om billettsalg:

https://www.ticketmaster.no/event/679141
Billettpris:
Entré: kr.
325,-/250,- (barn under 16 år gratis)

Medvirkende:
Kor: Tromsø domkor, oratoriet-kor og sangere fra Østerrike.
Solister: Veronika Karlsen, sopran, Andreas Pehl, kontra-alt, Vidar Hellkås, tenor/evangelist og Stefan Mense, bass.
Orkester: Arctic musicians
Konsertmester: Christopher Tun Andersen
Dirigent: domkantor Hijoo Moon

Tilbake