Tromsø Internasjonale Kirkefestival (TIK) satser bredt i år!


Festivalen, som arrangeres av Tromsø kirkeakademi, er en festival fylt av kvalitet og bredde. Her er både teater og film, konserter i ulike sjangere og formater, orgelsafari, gudstjenester og vandring mellom graver, pluss mye mye mer!

Leder av festivalen som har fått navnet VIDERE, Kjell Yngve Riise, forteller at formålet med festivalen er å videreutvikle Tromsøs kirker som arenaer for kunstuttrykk på et høyt kunstnerisk nivå: - Slik ønsker vi å øke bevisstheten om kirken som en del av samfunnets kulturelle grunnmur, forklarer han.

(Saken fortsetter under bildet)

Årets festival byr på flere helt spesielle innslag sier Riise. - Vi har blant annet den svenske forfatteren, presten og billedkunstneren Mats Hermansson som presenterer en billedutstilling med «presenningsikoner – slitt og forgylt» i Tromsø domkirke. Festivalen arrangerer også en konferanse om ny bruk av gammelt rom, om kirkerommet som arena for kunstuttrykk. Her samles kunstnere, kulturarrangører og representanter for dem som forvalter kirkebyggene til felles refleksjon. Dette tror vi blir særdeles spennende, legger Riise til.

- Vi kan dessuten by på multikunstneren Liv Kristin Holmberg. Hun har skrevet et nytt verk «for orgel, elektronikk og paralyse». Det framføres i en kirke for én person av gangen. 

Riise gleder seg også til filmvisning på Verdensteatret med «sing-along». - Det kan bli morsomt, tror vi!

Åpner festivalen med helt, heks og helgen
Festivalen tjuvåpner med forestillingen Jeanne d’Arc – visjon gjennom eld med skuespilleren Juni Dahr.

- Vi spør blant annet: Hvem var Jeanne d'Arc, bondejenta som sytten år gammel forandret Europas historie? Hun var helt, heks og helgen, og hennes liv er stadig et mysterium, forteller Riise.  - Forestillingen ble skrevet på engelsk, og er gjendiktet av Halldis Moren Vesaas. Den har vært framført i over 40 land – og endelig altså i Tromsø, i Tromsdalen kirke (Ishavskatedralen).

Festivalen avsluttes med to store konserter: En hvor både far og sønn, Johann Sebastian og Carl Philipp Emanuel Bach, presenteres av sangere fra Vocal art, Vokal Nord og Ung Kor Nord. Instrumentalister fra Brøstadbotn Barokk Band og Hærens Musikkorps og Musikk i Nordland spiller på originalinstrumenter. Dirigent er Bjørn Andor Drage.

- Og helt til slutt: En skikkelig gospel-konsert ved GospelCompagniet fra Tromsø, under ledelse av Øystein Lund Olafsen, smiler Riise. - Vi gleder oss over det vi har å by på, og håper på mange besøkende!

Du kan se programmet her!

Tilbake