Det verdifulle fellesskapet


Tora er konfirmant. Hun liker å hoppe på trampoline, gå turer i fjellet og hester. Hun er musikkelsker og båtentusiast. Tora er også autist med behov for tilpasninger. - Derfor er UNIK en flott måte for Tora å gjennomføre konfirmantåret på, sier mamma Torunn.

Det er UNIK-samling i kirka. Klokkene ringer, og opp midtgangen i Tromsø domkirke, fremst i prosesjonen, kommer Tora med korset. Det er en høytidelig stund som understrekes av vakre toner fra pianoet fremme ved koret. Korset settes på plass, og Tora setter seg i benken sammen med mamma Torunn og pappa Ole.  En levende gudstjeneste om skaperverket - med sang og musikk, dikt og fortellinger - har såvidt begynt. 

Skal være plass til alle
- Vi visste ikke om dette tilbudet før kateketen i Grønnåsen kirke fortalte oss om det, forteller Torunn. - Siden Tora skulle konfirmeres, valgte vi å teste det ut som et alternativ til ordinær konfirmantundervisning, og oppdaget at det var veldig hyggelig! Etter første gang like før jul, har vi vært med på nesten hver eneste samlig, legger hun til.

Tora er ei aktiv jente, som ikke alltid er like fornøyd med å sitte stille. - Men det går veldig fint å være her, forteller Torunn. - Og Tora har altid lyst til å dra! Vi opplever at disse samlingene er godt tilrettelagt, budskapene blir formidlet på en fin og enkel måte og det sosiale samværet til slutt, er godt for alle parter. Det er et inkluderende og positivt miljø, som legger til rette for at det skal være plass til alle, legger hun til. - Og Tora bare elsker orgelmusikken. Første gang hun hørte det, ble hun rett og slett salig, smiler Torunn.

Presten som leder det hele denne gangen er Jill. Sammen med diakon Ellen i domkirka og pianist Mari Mette, diakon Anna Lisa fra Kroken menighet og frivillige, legger hun til rette for en allsidig opplevelse. Domprosten sjøl, forteller historien om skapelsesberetningen. En av deltakerne fremfører en vakker liten melodi på fløyte, ei jente synger TIX's Fallen Angel, akkopagnert av Mari Mette på piano. En annen deltaker leser et bibelvers han fikk på sms av en kompis og gjerne vil dele med forsamlingen. Det synges både med og uten bevegelser, tydelig til stor glede for de tilstedeværende. Det hele varer cirka en time, før klokkene ringer igjen.

Det verdifulle fellesskapet
Etterpå er det mat og sosialt samvær bakerst i kirkerommet. Det er pizza og is, og praten går livlig om smått og stort, om de som deltok med fremførelser i gudstjenesten denne gangen, og om de nye ansiktene i forsamlingen. 
- Det sosiale samværet er en viktig del, sier presten Jill da hun omsider setter seg ned et øyeblikk etter å ha snakket med familiene, og servert pizza og saft. 
Mamma Torunn er helt enig: - Flere burde tatt i bruk tilbudet, påpeker hun. - Det er et verdifullt alternativ tilpasset oss og vår unike situasjon, smiler hun. - Jeg deler all informasjon som blir lagt ut om dette og håper flere vet å benytte anledningen til å melde seg på. Vi kommer nok til å fortsette å være med på dette, også etter at Tora er konfirmert, avslutter hun. - Et flott tiltak!

Fakta om UNIK:
Unik er kirkens tilbud til hele domprostiet for at mennesker med en utviklingshemming og deres familier skal finne sin plass i kirke og samfunn. Våre månedlige samlinger er i Tromsø domkirke på torsdager mellom kl. 18-20. Det blir sang og musikk, levende bibelfortellinger, gudstjenester, latter, fellesskap og måltid. Alle fra konfirmantalder og opp er velkommen. UNIK kan også være del av konfirmantåret. 

Påmelding foran hver samling til ellen.norbakken@kirken.tromso.no. Telefon 975 18 980 

Høstens samlinger 2021:
26.august
16.september
14.oktober
18.november
9.desember

Tilbake